Er zijn tal van redenen om in Venlo neer te strijken. De belangrijkste:
Soms moet je ergens hard voor werken. Daar is niks mis mee. Soms echter krijg je iets gewoon in de schoot geworpen. Voor Venlo is dat zijn ligging. Venlo is perfect gelegen! Aan de Maas, aan de grens met Duitsland en op een strategische plek tussen Schiphol en de havens van Rotterdam en Antwerpen enerzijds en het Midden-Europese achterland anderzijds.
Venlo heeft een perfecte infrastructuur met:
Venlo is daarmee de grootste inlandterminal van Nederland.
Venlo wil een fundament leggen voor de economie en de samenleving van morgen en heeft daarom als een van de eerste steden het Cradle to Cradle (C2C) gedachtegoed omarmd. Cradle to Cradle benadert duurzaamheid vanuit een economisch perspectief.
Cradle to Cradle – van de wieg tot de wieg – heeft als uitgangspunt dat afval niet bestaat. Afval = voedsel. Als de levensduur van een product is verstreken, dient het product zelf, of de componenten waaruit het is opgebouwd, als grondstof van eenzelfde of een betere kwaliteit voor de natuur of voor een volgend product.
Er zijn niet zo veel plaatsen op de wereld waar de principes van Cradle to Cradle zo stevig zijn verankerd en zo breed worden gedragen als in Venlo. Volgens William McDonough en Michael Braungart, de grondleggers van Cradle to Cradle, is Venlo uniek. Tot op heden bestaat nergens anders ter wereld op één plek zo’n sterke combinatie van op Cradle to Cradle georiënteerd onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Dit leidt tot veel nationale en internationale belangstelling.
De arbeidsmarkt in Venlo is zeer gevarieerd. Mensen zijn werkzaam in dienstverlening, maak- en hightech industrie, transport en logistiek, retail, agrofood, gezondheidszorg enzovoorts.
Accenten liggen bij de speerpuntsectoren logistiek, agrofood en hightech- en maakindustrie. In Venlo zijn voldoende gekwalificeerde mensen van lbo- tot universitair niveau beschikbaar. Bovendien is van belang dat Venlo een breed scala aan opleidingsmogelijkheden heeft dat op de speerpuntsectoren is toegespitst. Naast een breed palet aan opleidingsmogelijkheden, zijn er in Venlo tal van bedrijven en organisaties die ondersteuning kunnen bieden op het gebied van werkgelegenheid en personeel.
Venlo biedt opleidingsmogelijkheden tot en met universitair niveau:
Neem de industrie…
Dat Venlo slim en innovatief is, bewijst – onder andere – de R&D-campus van Océ, waar honderden onderzoekers en technici werken. Uit de langjarige onderzoekstraditie van Océ zijn tal van innovaties en patenten voortgekomen.
Neem de moderne logistiek...
Dan gaat het niet alleen over transport en opslag van goederen, maar veel meer over het regisseren van goederenstromen. De daarvoor benodigde kennis, expertise en innovatiekracht is in Venlo aanwezig.
Neem agrofood…
Ook daarin is Venlo vooruitstrevend. De meeste mensen weten wel dat tuinbouw in gematigde en koude streken onder glas plaatsvindt. Wat minder mensen weten, is dat de Venlo-kas wereldwijd het meest gebouwde kastype is.
Wie hard werkt, moet ook ontspannen. Venlo biedt daarvoor alle gelegenheid: