Headerafbeelding

Slimme camera als innovatief hulpmiddel boomkweker

Slimme camera als innovatief hulpmiddel boomkweker

Een slimme camera die precies hetzelfde ziet als het menselijk oog en dankzij algoritmen meteen weet hoe de oogst ervoor staat. Dat is de stamdiktemeter van het Venlose bedrijf Agrowizard.

'Het gaat werk voor de telers weg nemen. Deze innovatie geeft snel veel duidelijkheid over de groei van het perceel', vertelt Yannick Smedts van ontwikkelaar Agrowizard. De naam van het bedrijf doet denken aan magie. 'Wij willen telers laten toveren zonder dat ze daar zelf tovenaar voor hoeven te zijn', legt Pim Deuling uit. 

Meter

'De camera ziet precies wat wij zien, diepte bijvoorbeeld. Zo maakt die een 3D-tekening waarmee we de dikte van de stam kunnen meten. Als die gemeten is gaat dat via een kabeltje naar de communicatiemodule. Die bevat een nauwkeurige GPS en een gsm-connectie, zo wordt alles doorgestuurd naar de cloud. Daar kun je meteen zien hoe de bomen die we gemeten hebben, eruit zien', verklaart Smedts. 

Euro's

De meter is niet alleen een hulpmiddel om het meten van de stammen te vereenvoudigen. 'Met deze meter kun je in kaart brengen hoeveel euro's er op dit perceel staan. De dikte hangt samen met de kwaliteit van de boom. Zo kunnen wij telers makkelijk laten zien waar ze geld verdienen, maar ook waar ze het laten liggen.’

Opluchting

Het bedrijf Agrowizard bestaat inmiddels een kleine anderhalf jaar. Het idee voor de stamdiktemeter ontstond al een jaar of vier geleden. Op 17 januari wordt de meter gelanceerd, een moment waar reikhalzend naar wordt uitgekeken. 'Je wil klanten blij maken met je oplossing, waarvan jij denkt dat het daadwerkelijk een oplossing is. Hier werk je al die tijd naartoe.' 

Venlo, 7-1-2022

Bron: https://omroepvenlo.nl/nieuws/artikel/slimme-camera-als-innovatief-hulpmiddel

Terug