Headerafbeelding

Maak kennis met de nieuwe CEO: Sigrid Helbig!

Maak kennis met de nieuwe CEO: Sigrid Helbig!

Sigrid Helbig is vanaf 1 februari de nieuwe CEO van Brightlands Campus Greenport Venlo en Campus Vastgoed Greenport Venlo. Zij wordt onder andere verantwoordelijk voor de verdere doorontwikkeling van de campusorganisatie.

Helbig was sinds 2016 directeur van The Economic Board in de regio Nijmegen-Arnhem-Wageningen. Binnen dit verband werken overheid, bedrijfsleven en onderwijs samen om de economische groei van de regio te bevorderen met als speerpunten voeding, gezondheid en energie.

Ze heeft zin in haar nieuwe functie. “Ik verheug me echt op de samenwerking tussen de bedrijven, kennisinstellingen en overheid binnen de campus. Ik geloof dat samenwerking ook de enige mogelijkheid is om grote uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld gezonde en veilige voeding, de eiwittransitie, energie en klimaatverandering aan te pakken. Dat moet je met elkaar doen.”

Faciliteren

Helbig verschuift haar werkgebied van Gelderland naar Noord-Limburg. Ze kent de regio goed: ze heeft zelf jaren in Venlo gewoond en al een flink netwerk opgebouwd. Ze ziet het samenvoegen van de campusorganisatie met de vastgoedpoot als belangrijke ontwikkeling. “De arbeidsmarkt is een groot probleem. We willen niet dat de regio leegloopt en bedrijven vestigen zich daar waar ze mensen kunnen vinden en waar de faciliteiten zijn die ze nodig hebben. Hier kunnen we als campus een belangrijke rol in spelen: hoe kunnen we de bedrijven het beste faciliteren? Het gaat daarbij om een community waar ze van kunnen profiteren, maar zeker ook om goede faciliteiten zoals kantoor- en bedrijfsruimtes en laboratoria. Door van de campus en het vastgoedbedrijf één organisatie te maken, kun je hierin veel meer met elkaar optrekken en een gezamenlijke koers uitstippelen.”

Maar het is volgens haar ook andersom: welke bedrijven zijn belangrijk om het ecosysteem op de Venlose campus draaiende te houden? “Iedereen heeft een netwerk. Door de juiste partijen bij elkaar te brengen op en rond de campus, kun je optimaal gebruik maken van elkaars kennis, kunde en netwerk, waardoor er hele mooie dingen kunnen ontstaan. Juist door samen te werken kunnen bedrijven hun concurrentiekracht behouden en zelfs vergroten.” 

Volwassen

Helbig volgt Ruud van Heugten, die de afgelopen vijf jaar verantwoordelijk was voor Campus Vastgoed en Saskia Goetgeluk op, die ruim vijf jaar aan het roer stond van de campus. Onder haar leiding is de jonge campus uitgegroeid tot een levendige community met ruim 70 bedrijven, 700 banen en 1.200 studenten. In haar nieuwe rol moet Helbig ervoor zorgen dat de campus in Venlo in 2030 is uitgegroeid tot een volwassen campus.

Ze start 1 februari met het verkennen van het werkveld. “Ik ga vooral veel luisteren, nieuwe mensen ontmoeten, kansen en verbindingen zoeken en dan plannen maken en de koers bepalen. Ik wil ook snel de andere Brightlands-campussen leren kennen om te kijken wat we met elkaar kunnen doen en hoe we elkaar kunnen versterken, zodat we ook van elkaar kunnen profiteren. Brightlands is een brand, daar moeten we maximaal gebruik van maken.” 

Samenwerken

Volgens Helbig staan Artificial Intelligence, Internet of Things en Big Data op het punt om organisaties drastisch te veranderen. “Of het nu gaat om agrofood, gezondheid, chemie, datawetenschappen of digitalisering, deze thema’s zijn voor alle campussen interessant. Die moet je met elkaar oppakken. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het faciliteren van hybride werken: dat zal bij Brightlands in Maastricht niet anders zijn dan in Venlo. Hierin kun je ook samen optrekken.”

Samenwerking is dus essentieel volgens Helbig. “We moeten niet meer in grenzen denken. Nederland is een kleine speler in een grote wereld en we moeten hierin onze eigen positie bepalen. Niet alleen als regio, maar vooral als land. Amsterdam profileert zich als metropoolregio, maar ik zie heel Nederland als een grote metropoolregio. Door ook als regio’s gezamenlijk op te trekken, kunnen we echt meters maken en dingen voor elkaar krijgen.”

Grenzeloos

Ook universiteiten en bedrijven zijn volgens Helbig ‘grenzeloos’. Universiteiten moeten volgens haar juist internationaal werken en voor bedrijven zijn grenzen ook niet belangrijk: ze vestigen zich daar waar het vestigingsklimaat voor hen het beste is. “We moeten er samen voor zorgen dat Venlo de place to be is op het gebied van gezonde en veilige voeding, future farming en de biocirculaire economie. De campus heeft al uitstekende kennisinstellingen, onderzoekers en innovatieve bedrijven, maar we weten onszelf soms niet zo goed te verkopen. Dit kan en moet beter.”

Over haar ambitie als de nieuwe CEO is ze duidelijk: “Ik wil de campus nog verder uitbouwen met nieuwe bewoners, opleidingen en partners, zodat er over tien jaar een goed geoliede machine staat waar je als bedrijf, opleiding of kennisinstelling graag wil zitten!”

Venlo, 2-2-22

Bron: https://www.brightlands.com/brightlands-campus-greenport-venlo/nieuws/dit-de-nieuwe-ceo-van-brightlands-campus-greenport-venlo

Terug