Headerafbeelding

Hoofdrol voor voeding en gezondheid tijdens Dutch Food Day @Brightlands

Hoofdrol voor voeding en gezondheid tijdens Dutch Food Day @Brightlands

Op donderdag 14 oktober dompelden ruim 100 bezoekers zich onder in de wereld van de voeding en gezondheid tijdens de Dutch Food Day op Brightlands Campus Greenport Venlo. Een korte impressie! 

Insecten en cannabis

De dag startte met vijf minicolleges waarin experts de deelnemers in 30 minuten bijpraatten over revolutionaire onderwerpen op het gebied van food. Theo Verleun van Insect Valley Europe vertelde meer over inzet van insecten als bijvoorbeeld vleesvervanger. Daarna was het woord aan Jella Theeuwen van startup InnerBudies. Zij leerde de deelnemers dat maar liefst twee kilo van ons lichaamsgewicht bestaat uit het microbioom. Met de nieuwste technieken is het mogelijk om die miljarden bacteriën in kaart te brengen en deze informatie te gebruiken om ons lichaam gezonder te maken. 

Dominique van Gruisen is hij oprichter van Innexo BV, een researchorganisatie gespecialiseerd in praktijkgericht onderzoek naar de productie van onder andere medicinale cannabis. Hij vertelde meer over de verschillende soorten cannabis en zoemde in op medicinale cannabis: de effecten, inhoudsstoffen en doelen van deze cannabis blijken toch echt anders te zijn dan de reguliere cannabis die je bij de coffeeshop om de hoek kan vinden.

Roy Lenders, eigenaar van Genzai, legde de deelnemers aan zijn minicollege haarfijn uit dat Artificial Intelligence een containerbegrip en dat er vele varianten zijn in de techniek en toepassing ervan. Aan de hand van twee concrete cases nam hij de deelnemers mee in de wereld van AI.  Sophie Tullemans van het Test, Taste en Concept Center sloot de carrousel af met een interactieve presentatie waarbij de deelnemers zelf verschillende experimenten ondergingen om te zien wat voor taster ze zijn. 

Jeugd, Voeding & Gezondheid

Tijdens een interactieve lezing namen bijzonder hoogleraar Remco Havermans van de leerstoel Jeugd, Voeding en Gezondheid, Britt van Belkom, R&D developer bij Brightlands en Suzanne Bisschops, programmamanager Jeugd, Voeding en Gezondheid de ruim 70 deelnemers mee in de wereld van gezonde voeding en jongeren. 

De laatste cijfers en wetenschappelijke feiten over eetgedrag, het thema overgewicht en de preventieve aanpak onder jeugd en jongeren kwamen aan bod. En er is veel werk aan de winkel. "Kinderen ouder dan vier jaar eten te weinig fruit, te weinig groente en te weinig vis", aldus Havermans. "Maar heb geduld. Soms moet een kind wel 10 tot 15 keer proeven voordat hij aan de smaak gewend is. Dus heb ook geduld."

De sprekers deelden ook een voorbeelden van praktische innovaties van voedingsconcepten. Bisschops had een duidelijk advies: "Betrek kinderen bij de ontwikkeling van een nieuw product, zo kun je ervoor zorgen dat ze het echt lekker vinden." 

Kids Proef Challenge

Daarna was het tijd voor de finale van de Kids Proef Challene. De 9-jarige Josephine en Kiki van Talentencampus Venlo gingen er met hun overheerlijke quinoa burger met zoete aardappelfrietjes met de hoofdprijs vandoor. Het gerecht van de twee meisjes komt ook echt op het kindermenu van maar liefst vijf restaurants in Limburg. De hele klas profiteert van de hoofdprijs die Josephine en Kiki hebben gewonnen: ze mogen namelijk met z'n allen een educatief programma gaan volgen bij Kokkerelli | Stichting Kids University for Cooking, waarmee ze hun gezonde kookskills nog verder kunnen ontwikkelen!

Trends in food

Tijdens een roundtable over Trends in Food gingen  foodtrendanalist Anneke Ammerlaan, Janine Luten van het GroentenFruit Huis , bijzonder hoogleraar Remco Havermans en  Frank Claessens van BASF Vegetable Seeds  onder leiding van Wim Raaijen in gesprek over wat gezond eten vandaag en voor de toekomstige generaties betekent.

De take-away van de middag was toch wel dat groente in de toekomst steeds belangrijker worden en dat het aan de hele keten is om samen te werken en ervoor te zorgen dat dit op een laagdrempelige manier de consument gaat bereiken.  

Pitches startups BL.INC

Een automatische stamdiktemeter voor laan- en vruchtbomen. Van reststromen nieuwe lekkere en gezonde producten maken. Een plantaardig alternatief voor de Zuid-Afrikaanse snack Biltong. Het startersprogramma BL.INC op Brightlands Campus Greenport Venlo heeft na twee rondes al heel wat mooie innovaties opgeleverd.

Tijdens dit onderdeel van de pitchen startups AgroWizard, Van Kneus, Bitez Food Innovations en Bananabusiness hun concepten voor een enthousiast publiek.

Terug