Headerafbeelding

Deuren museum van Bommel van Dam geopend

Deuren museum van Bommel van Dam geopend

Na een gezamenlijke voorbereidingsperiode van museum van Bommel van Dam en de gemeente Venlo gaat het museum na een sluiting van bijna vijf jaar eindelijk open op haar nieuwe locatie in het Museumkwartier aan de Venlose Keulsepoort. Vanaf deze week kunnen bezoekers het museum ontdekken en zich laten verrassen door alles wat er te zien en te beleven is.

Iconisch gebouw

Het nieuwe museumgebouw is een icoon in de Venlose binnenstad. Dit voormalige postkantoor is een rijksmonument en geheel gerenoveerd en klaar gemaakt voor een museale functie. In het ontwerp van de architecten Bierman & Henket zitten subtiele verwijzingen naar de oorspronkelijke functie van het gebouw. Zo is de gevelbekleding van de nieuwe parkentree gebaseerd op de structuur van enveloppen. Diezelfde structuur vind je terug aan de buitenkant van het opvallende venster aan de andere zijde van het gebouw. Deze “Duikbril” is niet alleen een nieuw stadsicoon, maar biedt ook een fantastisch uitzicht op de binnenstad.

“Met de opening van museum van Bommel van Dam, de recente oplevering van het vernieuwde Limburgs Museum en de hernieuwde openbare ruimte beschikt Venlo over een heus museumkwartier,” zegt cultuurwethouder Marij Pollux. “Een gebied aansluitend aan het grootste stadspark van Venlo en in de omgeving van de vestigingen van Universiteit Maastricht en de HAS. Hiermee is dit een gebied, waar leren, ontmoeten en verwonderen centraal staat, een prachtige nieuwe aanwinst voor de stad.”

Duurzaam

Maatschappelijk bewustzijn en zorg voor het milieu zijn ook letterlijk zichtbaar in de verwerking van materialen in architectuur, interieur en horeca. Het gebouw is gasloos en er wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp. Materialen zijn grotendeels uit de regio afkomstig en kunnen gerecycled of hergebruikt worden.

Een nieuw museum

De basis van het nieuwe museum blijft de oercollectie van het echtpaar Van Bommel - Van Dam. Een schenking van de familie die 50 jaar geleden leidde tot de oprichting van een museum voor moderne kunst in Venlo.

Maar niet alleen het gebouw is nieuw. Het museum slaat ook inhoudelijk een nieuwe weg in. Als euregionaal museum voor moderne en hedendaagse kunst staat museum van Bommel van Dam midden in de samenleving. Interactie met het publiek vormt de basis voor de programmering. Het museum zoekt hierin naar verbindingen met alle lagen van de samenleving. Moderne en hedendaagse kunst is het middel om die verbindingen tot stand te brengen. Op deze manier draagt museum van Bommel van Dam bij aan de maatschappelijke en stedelijke ontwikkeling van Venlo en de rest van de regio.

Venlo, 6-9-2021

Bron: https://www.venloonline.nl/nieuws/2021-09-06/deuren-museum-van-bommel-van-dam-geopend

Terug