Headerafbeelding

Greenport Venlo: verkoop grond aan bedrijven dit jaar levert 2000 banen op

Greenport Venlo: verkoop grond aan bedrijven dit jaar levert 2000 banen op

Greenport Venlo verwacht dit jaar ruim 60 hectare grond aan bedrijven in de regio te kunnen verkopen, een areaal dat volgens directeur Ruud van Heugten van het ontwikkelbedrijf goed is voor 1800 tot 2000 banen.

Onder de aankopende partijen bevindt zich een bedrijf dat ongeveer 20 hectare grond op bedrijventerrein Trade Port Noord wil, een terrein met een omvang van een kleine veertig voetbalvelden. Van Heugten kan in dit stadium geen naam noemen, maar geeft wel aan dat het om een in de regio aanwezig groot bedrijf gaat in onder andere de e-commerce en foodlogistiek.

De Deense logistieke reus DSV die allang op het bedrijventerrein is gevestigd, wil er eveneens nieuwbouw realiseren. Van andere partijen, groenteverwerker Hessing Supervers en webwarenhuis vidaXL, was al eerder bekend dat ze bedrijfskavels voor nieuwbouw hebben verworven. Verder hebben meerdere kleinere ondernemers bouwgrond verkregen.

Van Heugten benadrukt dat de logistieke ondernemingen die nieuwbouw realiseren veel geld steken in robottechnologie en automatisering van hun bedrijfsprocessen. „Dit betekent dat het personeelsbestand niet evenredig meegroeit met deze bedrijven.” Hij wijst erop dat deze ondernemingen wel veel nieuwe technische en hoogopgeleide mensen nodig hebben die onder andere stafafdelingen, marketing, ICT en verkoop komen ondersteunen.

Arbeidsmigranten

Ondernemers kloppen bij Greenport niet alleen aan om bouwkavels voor bedrijfspanden, maar ook om op het bedrijventerrein huisvesting voor arbeidsmigranten te bouwen, aldus Van Heugten. De gemeente Venlo heeft dit voorjaar haar beleid versoepeld, waardoor deze behuizing op bedrijventerreinen is toegestaan.

Van Heugten: „Meerdere partijen als uitzendbureaus en bedrijven hebben zich hiertoe al bij ons, maar ook bij Venlo en Horst aan de Maas gemeld.” Concreet kan hij melden dat Kafra Housing, een bedrijf dat in den lande diverse grootschalige huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten runt, zijn vestiging (vierhonderd bedden) op Greenport met nog eens honderd bedden wil uitbreiden.

Resultaat

In de jaarrekening die het ontwikkelbedrijf recent heeft gepubliceerd, spreekt Greenport de verwachting uit dat het dit jaar een omzet van ruim 61 miljoen euro zal draaien met een resultaat van dik 10 miljoen euro. Over 2020 schreef Greenport weliswaar een positief resultaat van 3,2 miljoen euro, maar er werd door incidentele tegenvallers onder de streep een verlies van 0,4 miljoen euro geboekt.

Venlo, 2-8-2021

Bron: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20210802_95339511

Terug