Headerafbeelding

Hoe is het gesteld met groente- en fruit consumptie onder jongeren?

Hoe is het gesteld met groente- en fruit consumptie onder jongeren?

De statistieken zijn heel duidelijk: De Nederlandse jeugd eet echt te weinig groente en fruit. Ze halen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden niet. Jongens tussen de 14 en 18 eten bijvoorbeeld zo’n 100 gram groente per dag, terwijl de norm op 250 gram ligt. Van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit van 200 gram, komen ze niet eens aan de 70. De gevolgen zijn nu al zichtbaar: bijna 13% van de Nederlandse jongeren heeft te kampen met overgewicht.

Waarom moet die consumptie eigenlijk omhoog?

Op de lange termijn leiden deze slechte voedingsgewoontes tot ernstige gezondheidsklachten zoals obesitas en diabetes. Via het programma Jeugd, Voeding en Gezondheid willen we hier vanuit Brightlands Campus Greenport Venlo samen met een groot aantal partijen verandering in brengen. Als je het voedingspatroon op jonge leeftijd kunt bijsturen, voorkom je veel ellende in de toekomst. 

Heeft het coronavirus de aandacht voor gezonde voeding een boost gegeven?

Je ziet dat het nu vooral gaat om het beheersen van de pandemie. Maar het moet veel meer gaan om preventie: hoe zorg je ervoor dat mensen in de basis gezonde keuzes maken als het gaat om voeding? En daardoor ook gezonder en vitaler ouder worden? Door COVID-19 is hier zeker meer aandacht voor. Die bewustwording begint bij de kinderen. Zij moeten leren waar hun eten vandaan komt zodat ze hierin zelf bewuste keuzes kunnen maken. Spinazie groeit niet als blokjes in de vriezer en French fries worden niet van Fransen gemaakt.

Klinkt mooi, maar hoe zorg je ervoor dat jongeren ook echt gezonder gaan eten?

Op de campus in Venlo gebeurt veel op het gebied van jeugd, voeding en gezondheid. Er is een leerstoel ingesteld die zich bezighoudt met onderzoek naar gedrag op het gebied van gezonde voedingskeuzes door kinderen. Campusbewoner Kokkerelli & Kids University for Cooking Foundation heeft een voedseleducatieprogramma ontwikkeld voor het basisonderwijs in de regio Noord-Limburg. Dat is rond 2012 gestart tijdens de Floriade. Nu zitten we in een volgende fase waarin we deze ontwikkelingen met elkaar verbinden in het programma Jeugd, Voeding en Gezondheid. Onze ambitie is om het internationale kennisinstituut te worden op het gebied van jeugd, voeding en gezondheid met als thuisbasis Brightlands in Venlo. 

Mensen kennen jou misschien ook al van Kokkerelli?

Ik kom zelf van oorsprong uit het onderwijs. Gestart als leerkracht en uiteindelijk directeur geworden van de eerste basisschool voor hoogbegaafde kinderen. Sinds 2012 ben ik actief betrokken bij Kokkerelli, een initiatief waar we gevalideerde educatieve lesprogramma’s en voedingsconcepten van, voor, door en met kinderen ontwikkelen. Kokkerelli is voor mij een plek waar kinderen op een leuke manier in de wondere wereld van voeding mogen leren en ontdekken. Alles wat ik daar geleerd heb, kan ik heel goed gebruiken in deze nieuwe functie.

Hoe ziet het nieuwe programma Jeugd, Voeding en Gezondheid eruit?

Het programma bestaat uit vier onderdelen. In het eerste werkpakket gaat het om het versterken van de leerstoel via wetenschappelijk onderzoek en het opzetten van een nieuw masterprogramma Jeugd, Voeding en Gezondheid. Bij werkpakket twee draait het om co-creatie: hoe kun je met de opgedane kennis samen met bedrijven ook echt gezonde producten voor de jeugd ontwikkelen? In werkpakket drie kijken we hoe we de programma’s over voedseleducatie als vast onderdeel in het onderwijs kunnen krijgen en in werkpakket vier gaat het om het ontsluiten en toegankelijk maken van kennis.

Wat maakt dit programma bijzonder?

In dit programma brengen we educatie en innovatie bij elkaar. We willen met gedrags- en gezondheidsonderzoek, met lesprogramma’s en met het ontwikkelen van nieuwe concepten en producten de jeugd - onze consumenten van de toekomst - bewust maken van gezonde voeding als eerste keuze. Dit leidt tot consumenten die bewust kiezen voor gezond eten en zo vitaal leven en oud worden.

Wanneer gaan jullie starten?

Er is vorig voorjaar een klap op de Regiodeal gegeven. Zodra we over de financiële steun beschikken, gaan we aan de slag. Na de zomer beginnen we met de eerste onderzoeken. 

Wat is jouw stip op de horizon?

We zijn met z’n allen een beetje verslaafd geraakt aan slechte producten. Dus als we echt iets willen veranderen, hebben we alle partijen nodig: van ouders en scholen tot aan de producenten en supermarkten. Neem bijvoorbeeld kindermarketing, daar draait het nu vooral om producten die veel calorieën, suiker, vet en zout bevatten. Dus ook aan die aanbodkant moet iets veranderen. Ik hoop dat al die partijen in dit programma met elkaar gaan samenwerken aan een betere gezondheid van onze jeugd door educatie én de ontwikkeling en opzet van een verbeterd aanbod van gezonde voedingsproducten. Voedingseducatie helpt kinderen op de basisschool bij de ontwikkeling van een verantwoord eetpatroon. Daarom ‘moet’ dit een duurzaam onderdeel worden van het curriculum van het basisonderwijs. Dat is onze ultieme stip op de horizon!

Venlo, 13-4-2021

Bron: https://www.brightlands.com/brightlands-campus-greenport-venlo/nieuws/suzanne-bisschops-over-start-programma-jeugd-voeding

Terug